Our sustainable impact areas

Zonele în care avem un impact asupra sustenabilității

Vedem o lume în care sustenabilitatea este integrată firesc în viața noastră. Împreună cu partenerii noștri, construim pentru o societate mai bună, creând soluții inovatoare și sustenabile care sprijină un mod de viață ce va dăinui peste generații.

Responsibilitate

Sondajul realizat în rândul angajaților în 2022 a arătat că 86% dintre aceștia, se simțeau liberi să-și exprime îngrijorările, fără teama unor consecințe negative, în comparație cu nivelul de referință din industrie de 65%.  

Climat

Obiectivul nostru este să trecem la construcții cu emisii reduse de carbon în toate proiectele noastre și, în cele din urmă, să atingem zero emisii nete de carbon până în 2045.

Reziliență

În 2022, Anders Danielsson, Președintele și CEO-ul Skanska, s-a alăturat Alianței CEO pentru Redresarea, Reforma și Reziliența Europei. Această aderare ne permite să împărtășim cunoștințe din industrie și să promovăm în continuare agenda de sustenabilitate.

Responsibilitate

Un business responsabil atât pentru oameni cât și pentru planetă

A fi un business responsabil, atât în interior cât și în exterior, înseamnă să ai o abordare solidă și dedicată a sănătății și securității, care protejează viețile și bunăstarea. Înseamnă să acționezi corect și etic, să exerciți integritate în toate deciziile și să fii un partener de afaceri de încredere în ceea ce privește lanțul de aprovizionare. Înseamnă să operezi cu grijă pentru mediile și comunitățile locale. Implică utilizarea întregului nostru potențial prin adoptarea diversității și crearea unor medii incluzive.

Un business care își asumă responsabilitatea față de societate și mediu

Acționăm corect și transparent în activitatea noastră și în procesul decizional, urmărind o cultură în care toți cei care lucrează cu noi înțeleg că pot vorbi deschis și aleg să o facă. Ne străduim să avem lanțuri de aprovizionare sustenabile din punct de vedere ecologic și social, care să asigure condiții sigure și echitabile pentru toți. Avem toleranță zero față de corupție, mită sau orice alt tip de comportament neetic. Codul nostru de conduită este completat de Codul de conduită al furnizorilor, la care trebuie să adere toți subcontractorii, furnizorii, consultanții, intermediarii și agenții.

Citiți mai multe despre activitatea noastră etică.

Adoptarea diversității

Știm că echipele diverse și incluzive sunt un factor cheie pentru succesul unei companii. Vrem să fim un angajator care oferă șanse egale, atrăgând, recrutând și promovând talente diverse pentru a extinde baza noastră de oameni talentați într-o industrie tradițional dominată de bărbați. Nu tolerăm discriminarea, indiferent de contextul social, etnie, dizabilitate, gen, vârstă, religie, orientare sexuală sau orice altă caracteristică protejată. Ne străduim să avem un loc de muncă liber de hărțuire și intimidare.

Citiți mai multe despre Diversitate și Incluziune la Skanska

Munca în condiții de siguranță și într-un mediu sănătate este o prioritate pentru toți

Siguranța angajaților și subcontractorilor noștri este prioritatea principală. Ne îndeplinim obiectivele de sănătate și siguranță prin standarde de top în industrie și soluții de securitate, alături de o cultură incluzivă și un leadership axat pe monitorizarea sistematică a performanței și acțiuni țintite.

Industria construcțiilor este asociată cu evenimente nedorite și probleme de sănătate de lungă durată care pot apărea dacă factorii de risc nu sunt gestionati corespunzător. Zgomotul, lucrul în trafic sau la înălțime, vibrațiile, materialele periculoase și operațiunile de ridicare sunt factori de risc în munca noastră de zilnică. Cu o direcție clară, un leadership dedicat și standarde înalte, construim o bază solidă pentru un loc de muncă sigur. Ne angajăm ferm să oferim un mediu de lucru unde fiecare se simte încurajat să vorbească deschis, pentru a ne asigura că lucrăm în siguranță sau deloc.

Pentru a citi mai multe despre mediu nostru sănătos și sigur, accesați pagina noastră dedicată.

Raportarea sustenabilității - o dovadă măsurabilă a eforturilor noastre

La Skanska, raportăm impactul nostru asupra mediului încă din 1997 — cu mult înainte ca acesta să devină o cerință și un standard. Până în 2001, am făcut acest lucru sub forma unor “Rapoarte de mediu” dedicate, între 2002 și 2018 sub forma “Rapoartelor de Sustenabilitate”, iar începând cu 2019, sustenabilitatea a fost raportată împreună cu raportul anual pentru a demonstra importanța strategică a progresului pe care îl facem în acest domeniu.

Puteți găsi istoricul complet al rapoartelor pe site-ul dedicat.

Promovarea unei culturi în care angajații simt că pot să vorbească deshis, despre orice problemă este importantă pentru noi.

Sondajul realizat în rândul angajaților în 2022 a arătat că 86% dintre aceștia se simt liberi să își exprime îngrijorările fără teama de consecințe negative - comparativ cu media industriei de 65%. Activitatea de promovare a conștientizării politicii privind lipsa represaliilor a fost intensificată în 2022. Această politică încurajează raportarea posibilelor încălcări etice și oferă protecție celor care aleg să vorbească.

Read more

Climat

Soluții pentru un mediu construit inteligent din punct de vedere climatic

Implementarea unor solutii inovatoare si cu emisii reduse de carbon contribuie la dezvoltarea sustenabila a business-ului și îi sprijină pe clienți în atingerea obiectivelor lor ambițioase de sustenabilitate. Aceste soluții trebuie să fie cu emisii reduse de carbon, circulare, inteligente și durabile. Pentru a le realiza, este nevoie de cunoaștere aprofundată, viziune și proces continuu de învățare. În acest sens, căutăm partenerii potriviți pentru a împărtăși cunoștințe și pentru a dezvolta și inova soluții net-zero pentru mediul construit. Obiectivul nostru este să trecem la construcții cu emisii reduse de carbon în toate proiectele noastre și, în cele din urmă, să atingem emisii net-zero de carbon până în 2045. Pe măsură ce avansăm, scalarea acestor soluții va fi esențială pentru o transformare completă a industriei care va duce la un stil de viață sustenabil.

Acțiuni pentru un viitor sustenabil

Obiectivul nostru este să tranziționăm către construcții cu emisii reduse de carbon în toate proiectele noastre și, în cele din urmă, să atingem zero emisii nete de carbon până în 2045. Acest plan include un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor noastre (scope 1 și 2) cu 70% până în 2030 și a emisiilor din lanțul valoric al dezvoltării proiectelor noastre (scope 3) cu 50% până în 2030.

Ținta noastră climatică este bazată pe cercetări științifice conform cerințelor Science-Based Targets Initiative (SBTi). Aceasta a fost acreditată ca fiind în concordanță cu reducerile necesare pentru a menține încălzirea globală sub limita de 1,5°C, obiectiv stabilit prin Acordul de la Paris.

Pentru mai multe informații despre țintele climatice bazate pe cercetări științifice, vă invităm să vizitați acest site dedicat.

Reducerea impactului nostru asupra climei este pe de o parte o responsabilitate, dar și o oportunitate de business. Acțiunile pe care le întreprindem pentru a reduce emisiile de carbon diferă în funcție de proiect, la fel și impactul deciziilor luate de-a lungul diferitelor faze ale proiectului. Deciziile din etapele incipiente au un impact major, deoarece reducerea utilizării materialelor cu emisii mari de carbon și implementarea de soluții cu consum redus de energie reduc considerabil emisiile totale de carbon ale proiectului.

Măsurarea amprentei de carbon

Skanska măsoară și raportează emisiile de carbon încă din 2008. Pentru propriile noastre emisii (scopurile 1 și 2), folosim anul 2015 ca an de referință. În ultimii ani, am extins și îmbunătățit calitatea datelor din lanțul nostru valoric, stabilind anul 2020 ca an de referință pentru emisiile din lanțul valoric (scopul 3).

Direcția pe care am adoptat-o este confirmată prin obiectivul nostru climatic aprobat științific: reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 70% până în 2030 și atingerea neutralității emisiilor până în 2045.

Eficiența energetică

La Skanska, adoptăm o abordare holistică în proiectarea și construirea de proiecte cu emisii reduse de carbon, integrând eficiența resurselor, reciclarea, energia regenerabilă, electrificarea și digitalizarea. Criza energetică actuală a accentuat și mai mult nevoia de produse și soluții eficiente din punct de vedere energetic.

Ne mândrim cu integrarea soluțiilor prin care economisim și reutilizăm resursele în clădirile noastre, cum ar fi sistemele avansate de gestionare a energiei, materialele durabile și soluțiile eficiente energetic. Ne străduim constant să mergem și mai departe, să inovăm și să găsim noi modalități de a reduce tot mai mult impactul nostru. De exemplu, clădirile noastre Equilibrium 1 și 2 din București sunt dotate cu iluminat LED și senzori de mișcare în spațiile comune, iar echipamentele termice și de ventilație sunt din clasa de eficiență A+. De asemenea, am contractat 100% energie electrică din surse regenerabile pentru operarea clădirilor contribuind astfel la economii semnificative de energie.

Gestionarea sustenabilă a apei

Îmbunătățirea eficienței utilizării apei este un factor esențial în minimizarea impactului nostru asupra mediului. Ca o companie de construcții și dezvoltare, avem un impact major asupra consumului de apă, atât în timpul construcției, cât și atunci când clădirea este utilizată. Am integrat in proiectele noastre soluții de eficienta a apei, cum ar fi înlocuirea apei potabile cu grade alternative de calitate, acolo unde este posibil. Exemplele includ sistemele de apă gri în care apa uzată menajeră de la chiuvetele din băi si dusuri este tratată și apoi refolosită pentru utilizări nepotabile, cum ar fi toaletele, sau sistemul de colectare a apei de ploaie care este folosită pentru irigarea spațiilor verzi din jurul clădirilor noastre.

Gestionarea materialelor, a deșeurilor și economia circulară

Ne concentrăm pe creșterea eficienței resurselor prin reutilizarea și reciclarea materialelor și produselor acolo unde este posibil. Monitorizăm cu atenție și reducem cantitatea de deșeuri generate în procesul de construcție, cu scopul de a preveni ca acestea să ajungă la gropile de gunoi. Eficiența poate fi imbunătățită printr-un design o planificare, achiziții și logistică mai inteligente. Adesea, aceste măsuri duc și la reducerea costurilor.

Monitorizăm deșeurile proprii care ajung la groapa de gunoi din 2008, iar obiectivul nostru este ca mai puțin de 5% să ajungă în gropi de gunoi.

La nivel global, în cadrul Skanska, în 2022, 72% din totalul deșeurilor au fost reciclate, 8% pregătite pentru reutilizare și 13% au fost supuse altor tratamente pentru deșeuri.

Îmbunătățirea circularității este un proces treptat care necesită noi modalități de lucru și testarea unor soluții inovatoare. În Polonia și Republica Cehă de exemplu ne pregătim pentru primele demolări circulare ale unei clădiri de birouri din Varșovia și Praga. Acestea sunt precedate de analize detaliate ale designului, materialelor utilizate și sistemelor instalate, care permit reutilizarea multor materiale.

Certificări de sustenabilitate

Credem că proiectele pe care le dezvoltăm trebuie să prioritizeze bunăstarea oamenilor și a planetei. Acesta este motivul pentru care clădirile noastre sunt certificate LEED sau WELL, cele mai respectate programe de certificare din industrie. Aceste certificări demonstrează că o clădire respectă standarde riguroase de eficiență energetică, sustenabilitate și calitate a mediului interior. Pentru rezidenți sau angajați, aceasta înseamnă un mediu mai sănătos și mai productiv, cu acces la lumină naturală, aer proaspăt și alte facilități care promovează bunăstarea. 

La nivel global, 87% din energia electrică pe care o consumăm provine din surse regenerabile, , comparativ cu doar 40% în anul 2020.

Reziliență

Locuri sănătoase și sustenabile pentru toți

Multe dintre clădirile și spațiile de astăzi nu au fost proiectate pentru provocările cu care se confruntă societatea modernă – provocări precum vremea extremă, poluarea aerului, penuriile de energie și lipsa apei. De asemenea, acestea nu sunt pregătite pentru schimbările sociale, precum creșterea densității populației urbane și modificarea obiceiurilor de viață. Ne imaginăm o lume în care sustenabilitatea este pur și simplu integrată în viața de zi cu zi și un viitor cu spații urbane mai sănătoase, mai durabile și mai reziliente.

Locuri ideale pentru un stil de viață sănătos și productiv

Ne propunem să creăm spații punând nevoile utilizatorului final în prim-plan, ținând contul de mediul ăn care dezvoltăm, pentru a promova un stil de viață sănătos. În colabiorare cu clienții noștri, ne folosim expertiza profesională dobândită pentru a ajuta la atenuarea riscurilor asociate schimbărilor climatice. Atunci când dezvoltăm clădiri noi de birouri, realizăm analize ale cartierului local sau chiar consultări sociale pentru a afla ce lipsește comunității locale. Astfel iau naștere noi piste de biciclete, locuri de joacă și chiar... terenuri de baschet.

Astfel, în fața proiectului Equilibrium din București, a fost amenajată o zonă verde de 3500 mp. Aceasta este deschisă atât comunității cât și chiriașilor și este special concepută pentru a putea munci dar și pentru activități de recreere în aer liber.

Contribuția socială în cadrul comunităților în care dezvoltăm

Valorile pe care le promovăm arată interesul nostru față de tot ce se întâmplă în jurul nostru. Suntem atenți atât la nevoile grupurilor dezavantajate și vulnerabile, cât și la cele ale cetățenilor obișnuiți afectați de acțiunile noastre. Ne bazăm pe cunoștințele, competențele și echipele noastre excepționale.

Vrem să fim un vecin bun pentru comunitate

 

Certificări cu impact social

Sistemele internaționale de certificare pentru clădiri și infrastructură includ tot mai des aspecte sociale în evaluările lor de sustenabilitate. Suntem conștienți că aceste certificări permit compararea performanței în domeniul sustenabilității. Pentru a evalua obiectiv eforturile noastre de a crea locuri sănătoase, folosim cele mai respectate programe de certificare.

Complexul Equilibrium, de exemplu, este o dovadă clară a angajamentului nostru față de sustenabilitate și accesibilitate. Equilibrium 2 este prima și singura clădire din România certificată cu Access4You Silver. Acest rating este o recunoaștere a faptului că proiectul respectă nevoile de accesibilitate ale utilizatorilor de scaune cu rotile, persoanelor cu nevoi specifice de mobilitate, persoanelor cu cărucioare pentru copii, persoanelor cu deficiențe de vedere, celor cu deficiențe de auz și persoanelor cu deficiențe cognitive.

În plus, Equilibrium 2 a obținut recent certificarea WiredScore Platinum, devenind astfel prima clădire din România dar și primul proiect Skanska din Europa Centrală și de Est care primește această prestigioasă recunoaștere. Această certificare evidențiază angajamentul nostru de a furniza infrastructură digitală de ultimă generație, care respectă cele mai înalte standarde de conectivitate și inovație. Ea garantează că chiriașii noștri au acces la internet fiabil și rapid, esențial pentru afacerile moderne.

Certificări